Kran og løfteoperasjoner

Publisert: 06.08.10

Er du stø på hånden og trives i høyden? Da kan kranfaget være noe for deg. Vi formidler læreplasser på landkran og offshorekran

 

Som kranfagsarbeider driver du med krankjøring, løfteoperasjoner, dekksarbeid og vedlikehold av kranene. Kran har et stort anvendelsesområde i de fleste bransjer, hvor produkter som ikke kan løftes manuelt, blir håndtert i stor grad av en aller annen krantype. Kraner har stort anvendelsesområde innen all industrivirksomhet, bygg- og anleggsvirksomhet, offshoreindustrien, transportnæringen og sjøfartsnæringen.

Kran og løfteoperasjoner er risikofylte. Derfor blir det stilt store krav til at kranførerne har kunnskap nok til å forhindre ulykker.

Kranpersonellet arbeider ofte i en selvstendig arbeidssituasjon som krever gode kunnskaper og ferdigheter i faget.

Personlige forutsetninger

Jobben passer for deg som liker varierte og selvstendige arbeidsoppgaver. Du må like å jobbe i høyden og ha et klart blikk og god hørsel for å kunne forutse eventuelle faremoment. Det er viktig å være bevisst og ha positive holdninger til helse, miljø og sikkerhet (HMS). Du må ha innsikt i betydningen av ryddighet og renhold som innsatsfaktor for bedret sikkerhet, effektivitet og fysisk og psykososialt arbeidsmiljø. Det stilles strenge krav til god helse og rusfrihet.

Læreplan i kran og løfteoperasjoner finner du her.

Bedrifter

Norsea (land)
Kranproffen (land)
Repsol (offshore)
Equinor (offshore)
ConocoPhillips (offshore)

Utdannelsesløp

VG1 Teknikk og industriell produksjon (TIP) eller Elektro
VG2 Industriteknikk (IT)
2 års læretid. I løpet av læretiden vil du i perioder gå på Kranskolen utenfor Ålgård i Rogaland for å ta alle sertifikatene du må ha.
Teknisk fagskole og/eller Universitet og Høyskole (spesielle forutsetninger gjelder)

Kontaktpersoner med kranfaget

Hanne Grethe Kvamsø

Multimedia

Multimedia

Tilbake